Από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου

ilektroniki-taftotita-ktiriou-thina-korinthos-tripoli-tanagra-athina

Από Δευτέρα ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου, μιας «κορυφαίας μεταρρύθμισης» – όπως την χαρακτήρισε  ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Mega – η οποία φιλοδοξεί να αλλάζει σελίδα στην αποτύπωση του κτηριακού αποθέματος. Να υπενθυμίσουμε ότι όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη το ΥΠΕΝ, από την  1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική-πιλοτική της λειτουργία και τίθεται εν ισχύ ως υποχρεωτική.

«H ηλεκτρονική ταυτότητα κτhρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις πληροφορίες για ένα κτίριο, για ένα διαμέρισμα, για το οικόπεδο. Δηλαδή περιλαμβάνει όλες τις άδειες, όλα τα σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τίτλους ιδιοκτησίας, πίνακα κατανομών της πολυκατοικίας, έγγραφα που μέχρι σήμερα παρέμεναν διάσπαρτα παντού» σημείωσε ο κ. Ταγαράς. Η είσοδος των ακινήτων στην ψηφιακή εποχή σύμφωνα με τον ίδιο θα διασφαλίσει την ταχύτητα και την ασφάλεια ενώ αναμένεται να μειώσει τη γραφειοκρατία.  «Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, αποτρέπονται νέες αυθαιρεσίες, διασφαλίζεται η περιουσία των πολιτών, μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία, επιταχύνονται οι επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ηλεκτρονικό Μητρώο και δύο κατηγορίες κριτηρίων

Αναλυτικότερα βάσει των δύο Υπουργικών Αποφάσεων προβλέπεται η έναρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου και καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης των κτηρίων/αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Παράλληλα προβλέπεται και ο χρόνος ενημέρωσης των στοιχείων, η μορφή καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτηρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Οι κατηγορίες κριτηρίων που προβλέπονται είναι δύο

 • Η Κατηγορία Ι περιλαμβάνει
 1. Κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών.
 2. Κτήρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ.
 3. Πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων.
 4. Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.
 5. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 6. Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία.
 7. Καταστήματα κράτησης και ειδικά καταστήματα κράτησης νέων.
 • Κατηγορία II:

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτήρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης.

Για τα κτήρια της Κατηγορίας Ι, υπάρχει περιθώριο 5 ετών για την καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας. Όσο γι αυτά της Κατηγορίας II, η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτηρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο.

Τα οφέλη

Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου έτσι ώστε:

 • Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
 • Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις).
 • Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης – ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την «ακτινογραφία» του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (πχ τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).
 • Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματισθούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.
 • Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτιρίων ή οικοπέδων/γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.

Το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ

Χθες Σάββατο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) διαδικτυακό ετήσιο συνέδριό της ζήτησε να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της πανδημίας η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης του μηχανικού, γιατί υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατο να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα πάμπολλα σχέδια, πιστοποιητικά, αυτοψίες κλπ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.